Saten Alçı Yapılması

Kaba Alçı ve Saten Alçı Nedir?

Saten Alçı Yapılması ile yüzeylerin düz, pürüzsüz ve temiz bir yüzey haline getirilmesi amaçlanır. Aslında ortaya çıkan yüzeyin bir kumaş türü olan satene benzetmesinden dolayı bu ismi almıştır.

Perdah kelimesini pürüzsüz hale getirme, parlaklık verme olarak tanımlayabiliriz. Bu amaçla sıvaya “Saten Perdah Alçısı”“Perdahlı Alçı Sıva” isimleri de verilmektedir. Saten alçı uygulamasında duvarlarda uygulanan işlemler tavanlar içinde aynıdır.

Perlitli alçı sıvalar, pürüzlü yüzeyleri dolayısıyla son kat olarak değil, kaba sıva olarak kullanılmaktadır. İstenen pürüzsüz, düz ve temiz bir yüzey için “Saten Alçı” “İnce Sıva” uygulanmaktadır. Perlitli alçı sıva ile perdah alçı sıva karıştırılmamalı, ayrı şekilde uygulanmalıdır.

Saten Alçı Yapılması Aşamaları

Raspalama

Saten alçı çok ince bir tabaka olarak uygulanır. Bu sebeple dolgu özelliği yoktur. Pürüzsüz bir yüzey elde etmek için, saten alçının uygulanacağı yüzeyin de kısmen düzgün olması gerekmektedir. Perlitli kaba alçı sıva ya da ince sıva uygulanan yüzey kuruduktan sonra, yüzeydeki kabarıklıklar, çıkıntılar ve artıkların düzeltilmesi gerekmektedir. Bu amaçla spatulayla yapılan işleme “Raspalama” adı verilmektedir. Sıva yapılırken ortaya çıkan mastar izleri de bu yöntem ile giderebiliriz.

Saten alçı yapılması esnasında raspalama yüzeye süreklilik kazandırır.

Islatma

Uygulama yapılan yüzeyin uygulama öncesi ıslatılması gerekmektedir. Islatılmayan yüzey ya da alçı sıva karışımındaki düşük su oranı saten alçının çatlamasına ya da yüzeyin tozla kaplı bir hale gelmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla saten alçının içerisindeki suyu kaybetmemesi için, saten alçı uygulanacak yüzey ıslatmalıyız.

Uygulama Yönü

Daha önceden hazırlanan “saten alçı harcı” çelik mala üzerine alınarak yüzeylere 0,3-1 mm kalınlıkta olacak şekilde uygulanır.  Saten alçı yüzeyinin yeterince düzgün ve düzenli bir şekilde ortaya çıkması için malalama işlemi sürekli aynı yönlerde uygulanmalıdır. Bu işlem yapılırken, önce uygulanan yüzeyin bozulmaması için, yukarıdan aşağı doğru saten alçı uygulanır. Bu işlem sırasında mümkün olduğunca mala izi bırakmamaya çalışılırız.

Zımparalama

Pürüzsüz bir saten alçılı yüzey elde etmek için uygulanan bu ince katman zımparalarız. 0-400 kum zımpara adı verilen zımpara ile uygulanan yüzey son haline getiririzr.

Zımparalama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir