Alçı Sıva Yapılması, Karışık Alçı ve Saten Alçı konusunda faaliyet gösteriyoruz. Sizde kusursuz bir alçı deneyimi için bizimle tanışın.
Yüzeyleri düzeltmek, pürüzleri gidermek ve boyaya hazır bir altyapı oluşturmak için alçı sıva yapmak gereklidir.
Alçı Sıva Türleri Nelerdir?
Alçı sıvayı genellikle üç ayrı grupta ele alabiliriz. Aşağıda verilen alçı sıva türlerini kabadan inceye veya sıralı olarak devam eden bir iş gibi düşünebiliriz.
Kaba Alçı Sıva
Karışık Alçı Sıva
Saten Alçı Sıva
Alçı Sıva Türlerinin Birbirinden Farkı Nedir?
Kaba Alçı Sıva ; Tuğla, bims veya ytong duvarın üzerine uygulanarak duvarı mastar, terazi ve gönyeye eksiksiz olarak getiren dolgulu bir alçı sıva türüdür.
Kaba alçının istenilen hassasiyette olması için öncelikle ano çıtalarının montajı kusursuz şekilde montajı yapılır. Ano çıtası uygulaması doğru olmayan bir kaba alçı uygulamasının doğru olması beklenmemeli, bu sebeple ano uygulaması mutlaka kusursuz olması sağlanmalıdır. Ano çıtaları sabit bir hale geldikten sonra çıta araları kaba alçı sıva ile doldurulur. Böylelikle duvarlar yüzeyin elde edilmesi için ilk aşama tamamlanmış olur.
Karışık Alçı Sıva ; Kaba alçı sonrası ortaya çıkan ufak dolguları yapmak için yaparız. Karışık alçı sıva bir anlamda saten alçının ön hazırlığı gibidir.
Saten Alçı Sıva ; Alçıpan bölme duvar veya asma tavanlarda, veya karışık alçı sıva üzerine doğrudan uygulan bir sıva türüdür. Yüzeyleri düzeltmek, boya için iyi, düzgün ve pürüzsüz bir boya altlığı oluşturmak amacıyla yaparız. Katlar arası kuruma bekleyerek iki kat olarak uygularız. Unutulmamalıdır ki saten alçının dolgu yapma özelliği yoktur. Bu sebeple alt yapıda olan bir aksaklık saten alçı ile düzeltilemez.
Bu işlemler doğru şekilde yapılırsa duvarlarınız kusursuz bir boya için hazır duruma gelmiştir.
Alçı Üreticisi Firmalar Hangileridir?
Ülkemizde sıkça uygulanan alçı sıvayı Dalsan Alçı , Rigips Alçı, Aytaş Alçı, ABS Alçı gibi markalardan tedarik edebilirsiniz.
Uygulama (Alçı Sıva Yapılması) Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alçının alçı-su dengesi çok önemlidir. Alçı kıvamı düzenli olarak kontrol altında tutmalıyız.
Alçı uygulamadan önce alçının uygulanacağı yüzeyin hazırlığının iyi yapmamız gerekir. Kuru olan yüzeyler uygulamadan önce ıslatılmalıyız.
Yüzeylerin tozu ve kirini temizlemeli, varsa çatlakları gidermeliyiz.
Boyalı olan yüzeyleri astarlayıp ilave tedbir olarak çentik atabiliriz.
Sıva işleminde çatlakları önlemek için farklı malzemelerin birleşim yerlerinin olduğu yerlere sıva filesi uygulaması yapmalıyız.
Boya aşamasına geçmeden önce alçı sıva uygulanan bölgenin iyi bir şekilde kuruması sağlamalıyız.
Tam kurumasını tamamlamamış alçı üzerine kesinlikle boyaya geçmemeliyiz.
Yüzeyi tam olarak kurumamış yüzeyde boyaya geçersek kabarmalar göreceğimizi unutmamalıyız.