Boya Badana

Boya badana yapılması işine başlamadan önce malzemeleri doğru almak büyük önem taşıyor. Aldığımız malzeme kalitesi hem işimizi kolaylaştırabilir hem de boya yaptığımız alanın daha güzel olmasına neden olur. Bu nedenle kaliteli malzemeleri kullanmanın yanında seçimlerimizi de eve, ofise uygun şekilde seçmeliyiz.

Başlıca boya markaları ; DYO, Marshall, Filli Boya, Polisan‘dır.

Boyayı satın aldıktan sonra hazırlamak kritik önem taşıyor. Eğer boyayı doğru şekilde hazırlayabilirsek uygulamamız da o derece kaliteli olacaktır. Boya markalarının kovasında belirttiği ölçüde bu inceltme işlemi yapılmalıdır. Burada ayrı bir kovaya boyanın dökülüp belirtilen inceltici ile karıştırılması gerekmektedir. Her boya türünün ve markanın ayrı özellikleri olduğu için blogumuzda bunu belirtmek yerine sizi yapı malzemesi merkezlerinden aldığınız boyanın arkasında yazana yönlendirmeyi tercih ediyoruz.

Duvarların Boya Badana Yapılmasına Hazırlanması

Duvarları boyaya hazırlamak ustanın en önemli görevlerinden birini oluşturuyor. Eğer duvarda rutubet, açılma gibi sıkıntılı durumlar varsa bu bölgeler zımpara, macun gibi onarıcı çalışmalar yapmak gerekecektir. Doğru çalışmayı iyi bir şekilde yapan usta ise burada esas fark yaratan ustalar arasında yer alacaktır.

Tavan Boyası Yapılması

Boya rulosu ile çalışmak uzmanlık gerektirdiği gibi güzel görünümü de sağlar. Tavanları da böyle rulolar ile çalışmak çok daha iyi olacaktır. İşlemlere başlamadan önce boş kovanızı belirlemeniz gerekmektedir. Burada ruloyu kovaya batırdıktan sonra damlatmayacağına emin olana kadar ruloyu gezdirmekte fayda var. Tüm bunların ardından paralel hareketler ile tavana ruloyu uygulamaya başlayabilirsiniz. Burada 2 kat atacaksınız ilk katın sonunda 2-3 saat gibi bir süre beklemekte fayda var.

İnce Noktaların Boyanması

Boya badana sırasında ince çalışmaların yapılması tam anlamı ile sağlam bir işçilik gerektirir. Buralarda öncelikli faktör korumadır. Koruma, muhafaza çalışmalarının istenildiği gibi yapılması çalışmayı da kolaylaştırır. Muhafaza çalışmalarının yapılmasının ardından kestirme fırçası, ince uçlu fırça ile çalışmaların yapılması gerekir. Burada yatay hareketler ile uygulama yapmak daha doğru olur.

Boya Katlarının Yapılması

Boya badana çalışmalarının kaliteli bir biçimde yapılması gerekir. Burada boyanın 2 veya 3 kat şeklinde uygulanması iyi olacaktır. Bu esnada boya katları yapılırken en az 2 saat beklemek duvarın güzelliğini sağlayan etmenler arasındadır. Bu esnada ortamı iyice havalandırmak, tüm yollardan ışık ve hava girmesini sağlamak gerekir.

Son Kontroller

Evin tüm duvarları boya badana yapıldıktan kontrol edilmelidir. Böylelikle en son katın doğru şekilde yapıldığı, boya renkleri arasından seçilen rengin duvarda istenilen biçimde gerçekleşip gerçekleşmediği her bölüm ayrı ayrı incelenerek teyit edilmelidir.


Boya Sonrası Temizlik

Genellikle ihmal edilen bu çalışma, boya sonrası evin dağınıklığı ve düzensizliğini normal hale dönüştürmek için yapılır. Bilinen temizlik çalışmalarından biraz daha farklı olan bu çalışma genel itibari ile zordur.