Alçıpan asma tavan yapılması için taşıyıcı profillerimizi, alçıpan ve sarf malzememizi tedarik etmeliyiz.
Alçıpan Asma Tavan Taşıyıcıları
Öncelikle taşıyıcı profil (konstrüksiyon veya karkas da denir) kavramını irdeleyelim. Taşıyıcılar; ana taşıyıcı ve tali taşıyıcı olarak ikiye ayrılırlar
Ana taşıyıcı: Asma tavanın taşınması için 90cm ‘de bir askı ve klipslerle birlikte tavana bağlanırlar. Böylelikle tali taşıyıcılar için sağlam bir tutunma yüzeyi sağlarlar. Ana taşıyıcıları genellikle 100cm aralıklarla kullanırız.
Tali taşıyıcı: Ana taşıyıcıya 60cm aralıklarla vidalarız. Böylelikle tali taşıyıcının yüzeyine vidalayacağımız alçıpanın sarkmasını engelleriz.
Alçıpan Taşıyıcı Profillerinin Montajı
Alçıpan asma tavanı yapılması için öncelikle projemizdeki asma tavan kesitini inceleriz. Buna göre yeni oluşturacağımız tavanın bitiş kotunu, lazer terazi ile işaretleriz. İşaretlediğimiz tavan bitiş kotunu diğer duvar yüzeylerine taşırız ve bunun için çırpı ipi kullanırız. Tüm odanın içerisine taşıdığımız ve çırpı ipi işaretlediğimiz kotu referans alarak tavan U profillerini dübel-vida-pul yardımı ile 60 cm aks aralıkları ile sabitleriz.
Askı çubukları ana taşıyıcı C profillerini taşıyacağı için çelik dübellerin ilk aşamada planlayarak yerleştirilmesi önemlidir. Uygulamada askı çubuklarının konumlandırılması yapılırken tüm tesisat ekipmanları veya asma tavan ile tavan döşemesi arasındaki diğer etkenler göz önüne alınmalıdır. Askı çubuklarına klipsli askı maşamızı yerleştirmiş olmamız gereklidir.
Tavan C profillerini belirlenen ölçülere göre keseriz. Klipsli askı maşasını tavan C profillerinin içerisine koyarız. Askı çubuğunun fazlalık kısmını eğeriz. Tali profilleri (altta kalacak C profiller) önceden montajını yaptığımız U profillerin içerisine dik şekilde geçiririz. Kot ayarlamasını yaptıktan sonra tali tavan C profillerini, ana tavan C profillerine klipslerle montajlarız. Klipslerin uç kısımlarını eğerek profilleri sabitleriz. Profillerin aks aralıklarını metre ile ölçülerek kontrol eder, düzeltilmesi gereken kısım varsa ölçüsüne getiririz.
Alçıpan Montajı
Taşıyıcılarımızı oluşturduktan sonra 30 cm aralıklarla alçıpan levhaları galvaniz profillere vidalarız. Yan yana gelen alçıpan levhalarda bu uygulama şaşırtmalı olarak yapılmalıdır. İzolasyon için amaca bağlı olarak seçilen mineral yünü yerleştiririz.
Alçıpan levhaların kısa kenarları küt olduğu için bu kısımlara maket bıçağı ile suni pah yaparız. Yapışkanlı derz bandı aracılığıyla alçıpan levhaların ek yerleri bantlarız. Derz bandı ve vidaların üzerine derz dolgu alçısı uygulanır. Uygulama sonunda pürüzler kaldıysa pürüzsüz bir görüntü oluşması için zımparalarız.
Alçıpan imalatını bitirdiğimizde spot yerlerini açarız. Saten alçı çekeriz. Klima, menfez gibi montaj malzemeleri monte ederek imalatı tamamlarız.
Asma tavan konusunda profesyonel ve tecrübeli bir ekiple çalışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.